[...] stosowania MCT - to kompleks kwasów tłuszczowych o łańcuchach średniej długości. Jego niepowtarzalną zaletą jest fakt, że wchłania się do krwiobiegu równie szybko jak glukoza, a do spalenia potrzebuje dwukrotnie mniej tlenu, niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Ponadto olej MCT nie ma tendencji do magazynowania w ustroju w postaci tkanki [...]
[...] Twoich mięśni zarówno w krótkim jak i długim okresie. Drugim kluczowym składnikiem Megablast Massive są węglowodany w których skład wchodzi izomaltuloza, maltodekstryny oraz glukoza. Każdy z tych węglowodanów posiada inny czas wchłaniania. Najszybciej wchłaniana jest glukoza, która dostarcza energii bezpośrednio po spożyciu. Następnie rolę [...]
[...] powinny być odżywki wysokobiałkowe (np. WPC - koncentrat białek serwartkowych lub mieszanka o roznej charakterystyce uwalniania aminokwasow do krwiobiegu). - węglowodany (glukoza) to podstawowe paliwo mięśni i mózgu - są niezbędne do syntezy glikogenu oraz są źródłem niezbędnych witamin i minerałów, enzymów oraz błonnika pokarmowego; w głównej [...]
Mając już dość tego co widzę i czytam na forach internetowych, czy to na facebooku, a nawet i w mediach na temat węglowodanów i insuliny postanowiłem coś z tym zrobić. Sam kiedyś popadłem w ten cały gówniany wir, strachu przed glutenem, nabiałem, ale jednak zawsze obawa przed węglowodanami i insuliną była największa. Jednak wyszedłem z tego, [...]
Słodka trucizna Po alkoholu i papierosach, cukier jest najczęściej przyjmowaną szkodliwą używką niszczącą nasz organizm nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Zmęczenie, stres, depresje, senność, zawroty głowy to dolegliwości na które uskarżamy się coraz częściej. Wizyta u lekarza nie wnosi nic nowego, a diagnoza niepokój, środki uspakajające, [...]
Tauryna jest aminokwasem, jednak odmiennym od innych, chociażby tych, budujących białka mięśniowe. Jej rodnik kwasowy nie pochodzi od organicznego kwasu karboksylowego, ale od siarkowego, nieorganicznego. Nie wchodzi więc w skład białek, a co najwyżej prostych mikropeptydów. Aminokwasy, niebudujące białek, nazywamy nieproteogennymi. Są nie mniej [...]
[...] na to, czy ćwiczysz, czy uczysz się do egzaminu. Najszybciej dostarczysz mózgowi glukozy zjadając np. owoc lub łyżeczkę miodu. Gdy jesz makaron, pieczywo, ryż lub warzywa glukoza dociera do twojego mózgu co prawda wolniej, ale za to starcza na dłużej. Mózgowi, który jest najważniejszym organem, nie może nigdy zabraknąć paliwa. Kiedy grozi mu [...]
[...] "zastrzyk" energii, jak również zabezpieczenie energetyczne dalszych etapów pracy. W celu osiągnięcia zróżnicowania indeksu glikemicznego, zestawiane są ze sobą najczęściej: glukoza i maltodekstryny. Jednakże zasadność stosowania podobnych zestawień poddawana była krytyce, gdyż nagły wzrost glikemii w efekcie wchłaniania glukozy, w warunkach [...]
[...] ZOSTAJE. I TO JEST PROBLEM. I tak i nie. (Pomijam że kwas cytrynowy jest wysokoenergetycznym związkiem, który natychmiast wchodzi w przemiany metaboliczne takie same jak glukoza i jest utylizowany.) Kwas cytrynowy, jak każdy inny kwas, np fosforowy z Coca-coli, albo kwas mlekowy w mięśniach - co prawda zostają rozpuszczone we krwi i tam sobie [...]
[...] przez organizm, a egzogenne - nie i muszą być dostarczane z pożywieniem, odgrywają one szczególnie ważną rolę w procesie budowania białek. WĘGLOWODANY Węglowodan prosty - glukoza, wykorzystywana jest jako główne źródło energii w organizmie. Może być bezpośrednio zużywana przez komórki, magazynowa w postaci glikogenu lub przerabiana na tkankę [...]
[...] jest glikoliza - tlenowa i beztlenowa. Glikoliza jest procesem, w którym węglowodany dostarczają energii do pracy. Źródłem jest tu glikogen mięśniowy i wątrobowy, a także glukoza krążąca we krwi. W wysiłkach poniżej progu tlenowego (bez udziału kwasu mlekowego) glikogen rozbijany jest do pirogronianu. Ten w mitochondriach zamieniany jest na [...]
[...] energii nawet podczas stosowania diety. Wołowina jest również bogata w alaninę, endogenny aminokwas, który jest niezbędny do produkcji glukozy. Z alaniny produkowana jest glukoza, gdy zawartość węglowodanów w diecie jest niska. Organizm potrafi sam wyprodukować alaninę, ale robi to kosztem rozpadu białek. Organizm rozkłada swoje mięśnie w celu [...]
[...] w bialku) aby maxymalnie nasilic szybosc syntezy bialek mięsniowych. Opcji jest naprawde wiele! Mozesz przed treningiem wypic: bcaa eaa bialko jak rownie dobrze wymieszac z glukoza/carbo/vitargo,itd. Ale po treningu - aby maxymalnie zwiekszyc synteze - musisz wypic: eaa bialko i jak wyzej - jesli Ci dieta na to pozwala to razem z jakims źródłem [...]
[...] W mega mega skrócie: Spożywamy posiłek bogaty w węglowodany (choć nie tylko węglowodany powodują wydzielanie insuliny!). Węglowodany się trawią - do krwi zostaje uwolniona glukoza Ile? Zależy jaki zjedlismy posilek. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Natomiast spożycie produktu o [...]
[...] wrażliwości tkanki mięśniowej i innych tkanek na działanie tego hormonu, przy minimalnym pobudzeniu jej wydzielania. Najsilniejszym stymulatorem wydzielania insuliny jest glukoza, która dodatkowo uczestniczy w tworzeniu tłuszczów zapasowych w tkance tłuszczowej. Oczywiście stan po-treningowy sprzyja gromadzeniu glikogenu mięśniowego, zużytego [...]
[...] i porównać ceny. Zachłanność ludzi prowadzi też do kupowania bezwartościowej glukozy, którą można zastąpić wieloma produktami dostępnymi w każdym domu. Co więcej, glukoza spożywana w dużych ilościach może doprowadzić do choroby m.in. cukrzycy. artykuł Cytat: Napisał mgr. farm. Sławomir Ambroziak : "Poziom glukozy wzrasta przy [...]
[...] tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym rozkładu aminokwasów. Wysoki poziom amoniaku w organizmie oznacza, że redukcji uległa duża ilość białka, głównie mięśni. [...]
[...] tanie niskoscukrzone maltodekstryny. Czyli polisacharydy pochodzenia zbożowego. Niestety ich IG w porównaniu do glukozy jest niewiele niższy. Czyli prawie podobnie jak glukoza podnoszą mocno poziom cukru we krwi, a zatem wcale nie dają tak jak to opisują producenci „ stabilnej energii" ani nie stanowią „produktu o powolnym wchłanianiu". [...]